WONING, WERK EN WEDERHELFT. BOSSCHE RECLASSERING MOET BETER
Woning, werk en wederhelft. Het zijn de drie W’s van de reclassering. Want een baan, een plek om te wonen en een stabiele relatie zijn dé factoren waardoor de kans op herhaling zo klein mogelijk wordt. Waardoor een ex-gevangenen weer een goede buur en een keurige belastingbetaler wordt.In Den Bosch worden ex-gevangenen op weg geholpen door de reclassering. Samen met de gemeente, welzijnsorganisaties, schuldsanering en woningcorporaties helpen ze ex-gevangenen op weg naar een plek in de maatschappij, bij het vinden van werk en woning. De derde W moet je tenslotte zelf doen.
In Den Bosch loopt de reclassering echter tegen bureaucratische knelpunten van formaat op. Zo is om de procedure voor werk, woning, zorgverzekering en schuldsanering te starten bijvoorbeeld een postadres noodzakelijk. Wie net uit de bak komt heeft vaak geen vast woonadres. In Den Bosch krijg je dan voor drie maanden een postadres via Juvans. Die periode is echter veel te kort – in diverse steden kan men ook veel langer een postadres krijgen. Want binnen drie maanden een huis vinden is voor ex-gevangenene net zo ondoenlijk als voor studenten, jonge kopers en mensen op een wachtlijst voor een sociale huurwoning. Maar na drie maanden vervalt het tijdelijke postadres. Gevolg: de ingezette procedures worden gestaakt. Een goed begin wordt in de knop gebroken.
Hetzelfde geldt bij het verstrekken van een tijdelijk inkomen. Uit de bak = aan de bak maar in de tussentijd is er een uitkering nodig. Dat duurt echter acht weken. Zelfs al vind je in de eerder genoemde tijdsperiode van 3 maanden een woning, je kunt de borg niet eens betalen want je eerste inkomen komt pas na twee maanden binnen.
Gesprekken met betrokkenen -medewerkers van de reclassering, ex-gevangene die graag willen maar die radeloos weer op straat belanden- schetsen een droevig beeld van de bureaucratische muren die terugkeer in de samenleving bemoeilijken. Reclasseringsmedewerkers en ex-gedetineerden voelen zich gevangenen van het systeem. Vandaar heb ik stadsbestuur verzocht om de boel eens tegen het licht te houden. Vlotte terugkeer is immers in het belang van de samenleving én in het belang van ex-gevangenen. Dat moet en kan beter.20170319 Schriftelijke vragen reclassering